Fundacja "ŻYJESZ POMÓŻ INNYM"
Pomoc dzieciom i osobom niepełnosprawnym.
Na co przeznaczamy darowizny
Problem niedożywienia w Polsce
Najubożsi potrzebują mięsa
Woda
Chleb
Warzywa i owoce
Makaron
Ziemniaki
Ryż
Kasza
Wielkanocna zbiórka żywności 2013
Świąteczna zbiórka żywności 2011
Świąteczna zbiórka żywności 2010
PEAD 2012
Podziel sie Posiłkiem 2012
Podziel sie posiłkiem 2011

Historia ryżu jest niemal tak długa jak historia ludzkości, a sposobów na ryż jest naprawdę dużo. 

Długi lub krótki, w łupinach lub bez, biały, brązowy, złocisty, jaśminowy; na słodko, słono, ostro… Zastosowań ryżu, podobnie jak jego gatunków nie sposób policzyć. Jedno jest pewne, ryż jest najbardziej uniwersalnym i rozpowszechnionym zbożem, stosowanym we wszystkich kuchniach na całym świecie.

       Historia ryżu jest niemal tak długa jak historia ludzkości; był on niemal od zawsze głównym pożywieniem Chińczyków, którzy pierwotnie hodowali go wyłącznie w dolinie rzeki Jangcy. Z czasem popularność ryżu sięgała dalszych terenów niż obszar Azji. Dotarł on do Persji i Mezopotamii, a następnie do Grecji, której mieszkańcy bardzo szybko odkryli prozdrowotne właściwości tego ziarna. Następnie przez Hiszpanię dotarło ono do Włochów. Jednak dopiero współczesny świat poznał różne sposoby wstępnej obróbki ryżu, która każdemu rodzajowi nadaje niepowtarzalne właściwości.
          Ryż to drugie, po pszenicy, najczęściej uprawiane 
zboże świata, stanowiące podstawę wyżywienia ponad połowy mieszkańców kuli ziemskiej, a zwłaszcza osób zamieszkujących tereny wschodniej i południowo-wschodniej części Azji. Największe uprawy ryżu znajdują się w Chinach. Z tego też powodu kojarzony jest głównie z kulturą i kuchnią chińską, ale i w naszym europejskim menu zagościł już na dobre jako składnik wielu dań: słonych, ostrych czy słodkich. Gdy ryż przywędrował do Europy od razu uznany został za rzadkie, a więc bardzo cenne zboże. Do dnia dzisiejszego jest symbolem szczęścia i dostatku. To właśnie ryżem posypujemy młode pary, życząc im w ten sposób wszystkiego, co najlepsze. 
Kilka prostych przepisów:
Ryż na ostro.

Ryż na ostro to propozycja na obfitą ucztę w niecodziennym klimacie.

Składniki:

  • Wołowina (100 g)
  • Ryż
  • Kukurydza
  • Suszone pomidory
  • Cukinia
  • Papryczki pepperoni
  • Sos meksykański
Przygotowanie:
Do podsmażanej wołowiny dodawane są kolejno: cukinia, papryczki pepperoni, kukurydza, suszone pomidory i ryż. Do całości dodawany jest sos meksykański, z którym wszystkie składniki łączą się na patelni. Prosto z patelni potrawa trafia na stół (a raczej na talerz Ryż na ostro pizzeria maffisto  przepis foto ). Smacznego !!

Ryż z jajkiem.

Składniki:
Do sporządzenia tej wyśmienitej alternatywy dla porannej jajecznicy potrzebujemy:
- jajka,
- ryż,
- pieczarki,
- kilka ząbków czosnku,
- cebula,
- 2 łyżki oleju,
- kostka rosołowa,
- dodatkowo: pędy bambusa, świeża papryka.
[:Listonic]
Przygotowanie:
Gotujemy ryż i przygotowujemy składniki do smażenia na patelni (wedle uznania): kroimy pieczarki, czosnek i cebulę, jeśli lubimy paprykę i pędy bambusa, również je przygotowujemy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy nasze przygotowane składniki. Gdy ryż będzie gotowy, nie wahamy się go dodać.
Uwolnione ze skorupek jajka bełtamy na talerzu, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Dolewamy je na patelnię i całość mieszamy.
Smażymy danie w międzyczasie zalewając kostkę rosołową gorącą wodą. Gdy zobaczymy, że ryż na patelni jest prawie suchy, dolewamy rosołek. Możemy wszystko przyprawić wedle gustu.
Po chwili życzymy sobie smacznego.

Kurczak 5 smaków.

Składniki (porcja dla 4-5 osób):

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • cukinia
  • 2 cebule
  • czosnek
  • mrożona mieszanka chińska
  • marynowane grzyby (najlepiej opieńki)
  • koncentrat pomidorowy
  • sos sojowy
  • przyprawa: do kuchni chińskiej,
  • przyprawa 5 smaków, sól
  • ryż
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności marynujemy kurczaka z czosnkiem, sosem sojowym, i przyprawą chińską 5 smaków (można zostawić na noc. Marynować minimum dwie godziny. NIE dajemy soli (sos sojowy jest już wystarczająco słony).
Przed przystąpieniem do smażenia kroimy w paski cukinie, cebule i paprykę. Wrzucamy kurczaka na mocno rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy. Ja używam Woka, można użyć dużej patelni. Przygotowując chińskie dania należy smażyć CAŁY czas na najsilniejszym płomieniu często mieszając. Jak kurczak się podsmaży dodajemy cukinię i cebule. Po podsmażeniu dodajemy grzyby (polecam opieńki w occie). Jak cukinia zmięknie, dodajemy mrożonkę chińską i na końcu paprykę.
Po dodaniu papryki dodajemy koncentrat pomidorowy (wystarczył jeden słoiczek). Przyprawiamy do smaku solą, cukrem, przyprawą 5 smaków, papryką słodką lub ostra jak ktoś lubi na ostro Kurczak 5 smaków kuchnia orientalna  przepis foto .
Poniżej prezentuje fotoprzepis przygotowania potrawy!
SMACZNEGO!!


 

 

 



 
BOŚ Bank : 92 1540 1290 2031 5902 4925 0001