260 tysięcy kilogramów produktów trafi do potrzebujących przed świętami
W Wielkanocną Zbiórkę Żywności zaangażowało się 20 000 wolontariuszy Banków Zywności. W tym 12 wolontariuszy naszej organizacji. W dniach 15-17 marca w 1700 sklepach zbierano olej, cukier, konserwy i przetwory na świąteczne stoły. Zebrano 260 tysięcy kilogramów. Oprócz produktów ze zbiórki Banki Żywności każdego dnia przekazują żywność ofiarowaną przez producentów żywności.
Przedświąteczna ofiarność Polaków
Wielkanocna Zbiórka Żywności w tym roku została zorganizowana przez 21 Banków Żywności. Od 15 do 17 marca podczas akcji zebrano w sumie 260 ton żywności. Zbiórka odbyła się w ponad 1 700 sklepach spożywczych. Wzięło w niej udział 20 000 wolontariuszy, którzy zachęcali klientów sklepów, do podzielenia się żywnością. Banki Żywności rekomendowały następujące produkty do przekazania podczas zbiórki: olej, cukier, konserwy rybne i mięsne, dżemy, słodycze. Produkty ofiarowane przez darczyńców, trafiły do magazynów Banków Żywności, a następnie do organizacji, takich jak: świetlice środowiskowe, domy samotnej matki, hospicja, jadłodajnie, ośrodki wspierające najuboższe rodziny.
